torsdag 10 juni 2010

Fina fisken

Margit stängde av bilmotorn och lutade sig ett ögonblick tillbaka i sätet. Hon hade inte varit här på ett par dagar och som vanligt såg hon fram emot friden som brukade infinna sig här ute. Hon klev ut och öppnade bagageluckan. Två små väskor och en kasse full med mat. Hon tömde brevlådan på reklam och kastade omedvetet en blick över axeln mot Bertils stuga. Ingen syntes till, det var lugnt och tyst. Trots att de varit grannar i över femton år kunde ingen av dem komma över sin ovilja mot den andre. Aldrig hade det väl varit några öppna bråk, men ständigt nya saker att reta sig på.

Hon suckade och tänkte på den gången när Bertil sågade ner hennes syrénhäck. Hävdade att den var på hans tomt. Eller när han och hans gubbvänner nödvändigtvis skulle spela nakenkrocket i trädgården just när hon hade sina närmaste väninnor på besök. Margit älskade sin stuga och den vackra skärgårdstomten. Hon njöt av att vara där, men bäst var det när Bertil inte var hemma. Hon hade lekt med tanken på att försöka köpa hans stuga också, men insåg att det var absurt att ens tänka sig att gå så långt för att bli av med en granne.

Hon fiskade upp nyckeln ur botten på handväskan, men insåg när hon försökte öppna att dörren faktiskt inte var låst. Med en liten oroskänsla i magen klev hon in. Allt var såg prydligt och fint ut. Precis som hon lämnat det. Hon höjde huvudet och sniffade. En kväljande lukt sköljde över henne. Hon hostade och öppnade ytterdörren på nytt. Tog några andetag och försökte få tankarna att klarna. Det var något i huset som luktade pyton. Hon klev in igen och gick snabbt genom de tre rummen. Vardagsrummet verkade okej. I köket öppnade hon skafferidörren, men fann inget som kunde vara upphov till den fruktansvärda stanken. Hon gick vidare till sovrummet. Under sängen var det tomt. I den andra garderoben, rakt in på mittersta hyllan bland t-shirts och underkläder, låg en stor gädda. Magen höll på att vända sig ut och in, men ilskan besegrade obehaget och hon rusade ut i köket. Nu jäklar hade han gått för långt! Hon greppade en stadig kökskniv och halvsprang gången fram till Bertils grind.

9 kommentarer:

  1. Jobbigt med aldrig tråkigt med sådan granne ;-)! Spännande och bra skrivet när hon letar igenom huset.

    I första stycket ett litet stavfel som kan förvirra: ... komma över "sin" motvilja mot den andre.

    SvaraRadera
  2. Undras vad som hände ...?
    Bra och spännande historia!

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet!
    Tyckte om semesterkänslan när hon klev ur bilen. Och konflikterna du relaterar till.
    Samt slutet! Spännande.

    SvaraRadera
  4. hahaha underbart grannsämjan:)

    SvaraRadera
  5. Det verkar bli en härlig semester

    SvaraRadera
  6. skitgubbe! men annars kände jag den sköna semesterkänslan.
    apropå radiostyrd docka var det en sån min mamma ville ha, hon var aldrig accepterad av de svarta hucklena, vilket så klart gjorde det ännu värre, o inte någonstans passade jag in.

    SvaraRadera
  7. Dubbelt insåg i slutet men det störde bara ytterst lite. Kul historia och grannfejder är verkligen underhållande, även om de kan vara bedrövliga när de pågår.

    SvaraRadera
  8. Både välskriven text och bra (låter tamt, men jag kommer inte på rätt ord nu) historia. Slutet bäddar för problem ;)

    SvaraRadera
  9. Borde nog stå motvilja, inte ovilja.
    "Magen höll på att ..." där trodde jag för en sekund att det var gäddans mage. Såg en svällande rutten fiskmage för min inre syn antar jag. En grön.

    Lite drastiskt med kniven, hade inte riktigt den bilden av Margit. Välbeskriven miljö, skulle gärna läsa mer om hur det går.

    SvaraRadera