måndag 10 maj 2010

2010:130 Tygla humöret

I skolan betraktades han som bråkig. Högljudd och uppkäftig. Han kunde fortfarande minnas ljudet av linjalen som ven i luften innan den med full kraft träffade ovansidan av hans motvilligt framlagda händer. Han kunde minnas ljudet, men inte smärtan. Smärtan som fick honom att explodera, att skrika att han skulle döda magister Hansson.

- Du måste lära dig att tygla ditt humör, sa magistern och linjalen ven ännu en gång genom luften.

Tygla sitt humör, det lät som om humöret var ett litet husdjur som man skulle dressera. Men humöret var ju känslorna, de lät sig inte hanteras hur som helst. Vissa dagar när han vaknade kände han på en gång att det var en strålande dag. Inget kunde ta ner honom. Han flög genom stan och kände sig som en kung. Andra dagar var han ynklig och ville stanna hemma med mamma och dricka varm choklad.

- Man måste ju få känna, tänkte han när han återigen blev straffad i skolan, denna gång för att ha visslat i korridoren. Utan känslor kan man lika gärna vara död. Jag vill inte tygla mina känslor – jag vill känna dem!

Några månader senare fick han ett raseriutbrott och slog ner en kille utanför affären. Killen förlorade två framtänder och själv fick han åka till doktor Hagtorn och sy ett par stygn på knogarna. Doktorn var trevlig och frågade en del om hur han mådde och om hans känslor i olika sammanhang. Det kändes skönt. Sedan gav doktorn mamma en burk med piller och bad henne se till att han tog dem varje dag.

Sedan den dagen förundrades alla över hur lugn och skötsam han blivit. Mamma undrade ibland om denne sömngångarrobot verkligen var hennes son, men varje gång hon såg hur känslorna började komma upp till ytan och hur han mekaniskt började veva med armarna såg hon till att han svalde ett piller.

- Jag visste väl att det skulle bli folk av dig med en vacker dag, sa magister Hansson. Jag behövde bara banka lite vett i dig.

7 kommentarer:

  1. Hemsk historia.

    Bra och lättläst

    SvaraRadera
  2. Bra! Härligt att se dig igen

    SvaraRadera
  3. En så klok pojke som förstår att känslorna är det som gör att man lever, men så oerfaren. Magistern hade ju rätt på *ett* sätt, nämligen att han måste lära sig tygla humöret (så att det inte skadar andra). Otäckt slut i din text när magistern suger åt sig glädje och ära för det tragiska öde som pojken mött.

    SvaraRadera
  4. Bra men usch. Hemska lärare, doktor och piller. Väldigt talande och klarsynt skrivet, medryckande och himla bra helt enkelt.

    SvaraRadera
  5. Ja, bra text, med bitter eftersmak! Att döva kreativiteten hos ett barn med tabletter. Tänker på marmorias text som motvikt...

    SvaraRadera
  6. Huga, vilken otäck berättelse. I synnerhet som barn och ungdomar i allt större utsträckning dövas med tabletter idag.

    SvaraRadera
  7. Bra! Hette doktorn Hagtorn :-)? Hagtorn har taggar eller hur?

    SvaraRadera